In 2024 wordt de DQTC wederom onder SW verzeild!

De laatste  jaren verschenen (net als bij veel klassen)  helaas minder 1/4 tonners aan de start bij wedstrijden en kwamen er ook weinig ‘nieuwe’ 1/4 tonners bij. Om, na 10 jaar hard trekken aan de 1/4 ton revival, grotere en gezellige velden op het water te krijgen en aan de toekomst van de klasse te denken is eind 2022 het besluit genomen om in 2023 de DQTC onder het globale en laagdrempelige SW handicap systeem te verzeilen. En dat was een succes want uiteindelijk stonden er 24 (!) 1/4 tonners in de einduitslag. Ook in 2024 varen we weer onder SW en hopen we dat nog meer 1/4 tonners een keer (een weekendje) meedoen.

Dus let op: Als je dit jaar voor het eerst een evenement van de DQTC mee gaat doen moet je via onderstaande link een (gratis) 1/4 Ton SW voor 2024 aanvragen.

https://sailsupport.nl/kwartton/form.html

Alle aangevraagde 1/4 Ton SW’s worden vervolgens 1) berekend, 2) door de Nederlandse 1/4 Ton Vereniging i.o. aan de wedstrijd organiserende verenigen verstrekt en 3) op deze website geplaatst (als Excel).

Om aan de wensen van alle 1/4 tonners te voldoen en zo meer 1/4 tonners aan de start te krijgen hebben we met de (meeste) organiserende verenigingen van de DQTC af kunnen spreken dat:

– Alle 1/4 tonners in de ORC4 starten.
– De 1/4 tonners met een ORC certificaat zo voor het ORC4 klassement scoren (en de ORC4 Verbondsbezem als het evenement meetelt).
– Alle 1/4 tonners zo voor een 1/4 Ton klassement onder SW scoren. Die uitslag telt dan ook mee voor de tussen- en eindstand van de DQTC. Bij onderstaande evenementen zijn dit jaar punten te verdienen voor de DQTC 2024:

1. Y-torenrace, 4 -5 mei vanuit Durgerdam
2. Almere Haven Race Weekend, 11 – 12 mei vanuit Almere Haven
3. 1/4 Ton Kampioenschap, 15 – 16 juni vanuit Muiden
4. Deltaweekend, 28 – 30 juni vanuit Zierikzee
5. Almere-Pampus Regatta, 7 – 8 september vanuit Muiderzand

Nieuw is volgend jaar dat andere evenementen waar minimaal drie 1/4 tonners in dezelfde klasse aan meedoen (behalve avondcompetities) ook meetellen. Op die manier doen er nog meer 1/4 tonners mee!

Het komt best vaak voor dat 1/4 ton zeilers bemanning zoeken voor een evenement. Zin om op te stappen? Of zoek je bemanning voor een evenement? Laat het ons weten via kwarttonzeilers@gmail.com of meld je aan voor de 1/4 Ton WhatsApp groep waarin ook veel kennis en ervaring wordt gedeeld. Interesse of vragen? Stuur ons een mail via kwarttonzeilers@gmail.com.