Inleiding
Welkom op de website van de Nederlandse ¼ ton zeilers (Dutch ¼ ton fleet). In 2013 is tijdens de Lenco regatta op het IJsselmeer voor Lelystad de eerste Dutch Quarter Ton Cup (DQTC) georganiseerd voor de vele vele jong bejaarde racemonsters die in Nederland liggen. Deze website is opgezet om eigenaren en liefhebbers van 1/4 tonners te informeren en te enthousiasmeren over evenementen en natuurlijk over de weer springlevende klasse.

Ter ere van alle DQTC's tot nu toe zijn boeken gemaakt over de geschiedenis en ontwikkeling van de ¼ tonners met verhalen van ontwerpers, bouwers en zeilers. PDF exemplaren van de vijf boeken zijn gratis te downloaden van de pagina MEDIA. 

Voel je vrij om contact met ons op te nemen!
Bekijk ook onze pagina op Facebook

Sponsoren finale DQTC 2019 - NK ORC 4 2019
Nice! Sailspecials (www.sailspecials.nl), More Marine (www.moremarine.nl), Pig & Hen (www.pigandhen.nl), Zhik (www.zhik.com), REVO (www.revo.com), On Deck (www.on-deck.nl) en Apollo Sails (www.apollosails.nl) sponsoren het laatste evenement van de DQTC en het NK ORC 4 2019. Alvast geweldig bedankt namens alle deelnemers! 

Dutch 1/4 ton fleet
We hebben ooit besloten (nog) geen officiële klassenorganisatie te worden. Wel hebben we een aantal doelstellingen geformuleerd, te weten:

  • Promotie van de 1/4 ton klasse in Nederland;
  • Stimuleren van het wedstrijdzeilen in 1/4 tonners;
  • Het verstrekken van technische informatie met betrekking tot de 1/4 tonners, zowel wat betreft onderhoud van en reparaties aan de boot, als wat betreft de snelheid en trim van de boot;
  • Versterking van de onderlinge contacten tussen 1/4 ton zeilers (waaruit weer verdere initiatieven kunnen voortkomen zoals bijvoorbeeld gezamenlijke deelname aan wedstrijden en tochten, bemanningspools, etcetera).

Nieuws

Eindstand DQTC 2019 bekend!
In het derde weekend van september zeilden 15 1/4 tonners de Zuiderzee Regatta. In een mooi divers van 23 boten streden ze mee om de Nederlandse ORC 4 titel. Een paar 1/4 tonners konden het de Marieholm IF's knap lastig maken maar uiteindelijk ging er toch een IF met de kampioenswimpel naar huis. Na het weekend kon ook de eindstand van de DQTC worden berekend. Eerste is geëindigd Ben Hoefsloot (Sprinta FURIE), tweede Bart Snel (Robber 3E SECOND WAVE) en derde Leo Loman (Waarschip 1/4 ton SPOOM). Dit najaar gaan we evalueren en plannen maken voor 2020. Dan wordt de DQTC uiteraard weer verzeild maar waarschijnlijk als onderdeel van de ORC 4 competitie, De vijver met ORC 4 boten is tenslotte grotere dan de vijver met 1/4 tonners en hoe groter het veld hoe leuker het is. Wordt vervolgd! 

Zuiderzee Regatta = NK ORC 4 2019!
Van 20 tot en met 22 september zeilen 24 kajuitboten het NK ORC 4 vanuit Muiden. Omdat het ook de finale van de DQTC 2019 is verschijnen er maar liefst 15 1/4 tonners aan de start. We hopen natuurlijk dat zondag een 1/4 tonner Nederlands Kampioen ORC 4 zal zijn en dan is ook meteen bekend wie de DQTC dit jaar heeft gewonnen! Meer info over het evenement is te vinden op 
www.knzrv.nl

Tropisch Deltaweekend verzeild
 
Op de Oosterschelde gingen (helaas maar) drie 1/4 tonners de strijd aan. Ben Hoefsloot won met zijn Sprinta FURIE. Tweede werd Philippe Jégou met zijn Zeeton 24 IPSOFACT en derde Jeroen Hoogendoorn met zijn Sprinta Sport EXIT. De bijgewerkte tussenstand van de DQTC 2019 verschijnt binnenkort op de website van de Noordzee Club. Op naar de Flevo Race en daarna de Zuiderzee Regatta (tevens NK ORC 4)?

Flevoland Regatta geannuleerd & Flevo Race toegevoegd 
Helaas heeft de organisatie van de Flevoland Regatta het evenement af moeten blazen vanwege onvoldoende inschrijvingen. Het informele 1/4 ton bestuur heeft na overleg vervolgens het besluit genomen de Flevo Race (16 - 18 augustus te Enkhuizen) aan het programma toe te voegen om toch aan het mooie aantal evenementen te komen. Info en inschrijven kan via www.flevorace.nl

Almere Regatta verzeild! 
Vorig weekend zeilden 12 1/4 tonners vanuit Muiderzand. Zaterdag na een paar uur uitstel toch nog twee wedstrijden kunnen zeilen met weinig wind. Zondag gelukkig meer wind en later op de dag een lekker zonnetje. het was een genot om de 12 verschillende 1/4 tonners te zien varen en de klasse kreeg dan ook veel complimenten. Het was ontzettend spannend en de verschillen waren klein. Bij een wedstrijd finishten vier 1/4 tonners binnen 12 seconden op berekende tijd. Uiteindelijk was Bart Snel met zijn Robber 3E 'Second Wave' de beste gevolgd door Ben Hoefsloot met zijn Sprinta 'Furie' en Robbert Dieperink met zijn Foxhound 24 'Yellow Fox'. Op naar de Flevoland Regatta! 

Van Uden Reco Stellendam Regatta verzeild! 
Afgelopen weekend is onder schitterende omstandigheden gezeild op het Haringvliet. Ben Hoefsloot won bij de 1/4 tonners met zijn Sprinta 'Furie', Jeroen Hoogendoorn werd tweede met zijn Sprinta Sport 'Exit' en Peter de Graaff werd derde met zijn Waarschip 1/4 ton 'Ciau Baby'. Zo pakten ze de eerste punten voor de DQTC 2019! Op naar de Y Torenrace vanuit Durgerdam en de Almere Regatta vanuit Muiderzand.  

DQTC regatta book 2018 staat online! 
Op de pagina MEDIA is het DQTC regatta book 2018 als PDF te downloaden. Het eerste hoofdstuk voor het jaarboek van 2019 is al af. Heb je een leuk verhaal over je 1/4 tonner? Stuur het door naar kwarttonzeilers@gmail.com

Het seizoen is geopend! 
Zaterdag 2 maart 2019 vond de gezellige 1/4 ton seizoensopening plaats. Bijna 20 (!) 1/4 ton zeilers kwamen naar Naarden. Cock Baas van de Sprinta Sport IMPULS gaf een interessante en leuke presentatie over wedstrijdzeilen (techniek en tactiek). We hebben er allemaal zin in!

Zuiderzee Regatta = NK ORC 4 
De Zuiderzee Regatta van 20 - 22 september vanuit Muiden is de finale van de DQTC. Maar ook meteen het NK ORC 4! Er doet sowieso een mooi aantal 1/4 tonners mee maar ook andere ORC gemeten boten. Meer info over onder andere de klassegrens is HIER te vinden. Later meer hier en op de site van de KNZ&RV

Online enquête 
Ter voorbereiding van het seizoen verzoeken we je als ¼ ton zeiler een korte ONLINE ENQUÊTE in te vullen. Ook als je geen interesse hebt in het zeilen van wedstrijden of wel interesse hebt maar moeite hebt met het vinden van bemanning. Wellicht kunnen we als informele organisatie iets voor je betekenen namelijk!

Evenementen DQTC 2019
Volgend jaar tellen onderstaande evenementen mee voor de DQTC. Voor het ORC klassement tellen de punten van maximaal drie gevaren evenementen mee. Voor het SW klassement tellen de punten van maximaal twee gevaren evenementen mee. De gemeten en ongemeten 1/4 tonners varen bij voorkeur in dezelfde startgroep. De winnaar van het ORC klassement wint uiteindelijk de DQTC overall!  

1. Van Uden Reco Stellendam Regatta, 20-21 april @ Stellendam
2. Y-Torenrace, 4-5 mei @ Durgerdam
3. Almere Regatta, 18-19 mei @ Muiderzand 
4. Flevoland Regatta, 15-16 juni @ Lelystad
5. Deltaweekend, 29-30 juni @ Colijnsplaat
6. Zuiderzee Regatta (NK ORC 4), 20-22 september @ Muiden

Naast ORC ook weer SW in 2019
De DQTC 2019 wordt verzeild onder zowel ORC als SW. ORC gemeten ¼ tonners varen in dezelfde groep als ongemeten ¼ tonners die onder SW varen. Er worden twee klassementen bijgehouden. De winnaar van het ORC klassement wint uiteindelijk de DQTC overall. Van ongemeten boten is uiteraard geen ORC bekend maar van ORC gemeten boten is wel een SW bekend. Het plan is opgevat om naast een ORC klassement ook een SW klassement bij te houden met alle boten. De winnaar van dit klassement is de beste ongemeten ¼ tonner. Wil je aan een of meerdere evenementen van de DQTC meedoen maar je hebt geen interesse in een ORC meetbrief dan kan je een SW handicap voor je ¼ tonner aanvragen via onderstaande link.

1/4 ton bijeenkomst in Naarden
Op vrijdag 30 november hebben maar liefst 18 1/4 ton zeilers in Naarden de DQTC van 2018 geëvalueerd en plannen gemaakt voor DQTC van 2019. Er waren zeilers die in 2018 hebben meegedaan, zeilers die aan een eerdere editie hebben meegedaan en zeilers die nog nooit hebben meegedaan maar in 2019 graag mee willen doen. Er is gesproken over format, keuze van evenementen, handicap, puntentelling, sfeer bij evenementen en vooral over hoe we nieuwe 1/4 ton zeilers enthousiast kunnen krijgen om een keer een weekend mee te doen. De meningen, suggesties en plannen worden zo snel mogelijk verwerkt en zowel hier als op www.kwarttonzeilers.nl gepubliceerd!

Zuiderzee Regatta tevens 1/4 Ton Klassenkampioenschap 2018
Op Na de Zuiderzee Regatta - tevens 1/4 Ton Klassenkampioenschap 2018 - die overigens knap gewonnen werd door de familie Kroon op de Zeeton 'Larissa' kon de eindstand van de DQTC worden berekend. Het was ontzettend spannend en uiteindelijk eindigden de Robber 3E 'Second Wave' van Bart Snel en de 'Larissa' met evenveel punten. Omdat de 'Second Wave' een betere score had gevaren in Lelystad (daar waren de meeste boten en konden de meeste punten worden verdiend) wint die overall de DQTC! Van harte Bart en bemanning, goed gevaren! Klik hier voor de eindstand.

Cool! Zowel Pig & Hen, RĒVO (Menrad Nederland BV), More Marine als On Deck stellen prijzen ter beschikking voor de laatste twee evenementen van de DQTC! Top!

Geslaagde Pampus Regatta verzeild
Afgelopen weekend is in de diepe put voor Muiden de Pampus Regatta verzeild. Op zaterdag werden drie op- en neer banen gezeild en op zondag twee middellange banen. Het was super zeilweer en erg spannend, ieder foutje werd ogenblikkelijk afgestraft. De vloot werd wel een beetje in twee groepen gesplitst. Dit najaar maar eens evalueren, misschien zijn twee groepen zo gek nog niet. Uiteindelijk won Jos Kroon met zijn Zeeton 24 'Larissa' de Pampus Regatta. Tweede werd Bart Snel met zijn Robber 3E 'Second Wave'en derde Hylke Steensma met zijn Extra Paulette 'Black Pearl'. Nu even bijkomen en dan volgend weekend de Zuiderzee Regatta / 1/4 Ton Klassenkampioenschap vanuit Muiden! 

Na de zomervakantie staan de Pampus Regatta (Durgerdam, 8 en 9 september) en de Zuiderzeeregatta = 1/4 ton Klassenkampioenschap (Muiden, 15 en 16 september) op het programma. Aan de ene kant zijn twee opeenvolgende weekeinden een belasting, aan de andere kant misschien juist een goede reden om voor twee mooie evenementen naar het IJmeer te komen. Je boot kan vast wel voor weinig in Durgerdam of Muiden een midweekje logeren, daar ga ik nog achteraan.

De tussenstand van de DQTC verschijnt binnenkort op de site van de Noordzee Club. Het is nog erg spannend en na de Pampus Regatta (vanuit Durgerdam) en het 1/4 Ton Klassenkampioenschap 2018 (vanuit Muiden) in september weten we wie met de eindoverwinning naar huis gaat!