Deze website en de DQTC worden dit jaar mede mogelijk gemaakt door Jamasails (www.jamasails.com)!

Het 1/4 Ton Klassenkampioenschap wordt dit jaar mede mogelijk gemaakt door Nauticashop.nl (www.nauticashop.nl), de webwinkel voor watersportend Nederland!


Introductie
Welkom op de website van de Nederlandse ¼ ton zeilers (Dutch ¼ ton fleet). In 2013 is tijdens de Lenco regatta op het IJsselmeer voor Lelystad de eerste Dutch Quarter Ton Cup (DQTC) 2013 georganiseerd voor de vele jong bejaarde race monsters die in Nederland liggen. In 2014, 2015 en 2016 werd de DQTC verzeild tijdens een kleine laagdrempelige competitie. De evenementen waren een groot succes en een aantal enthousiaste eigenaren heeft de handen ineen geslagen. Deze website is opgezet om eigenaren en liefhebbers van 1/4 tonners te informeren en enthousiasmeren over evenementen en natuurlijk over de weer springlevende klasse.

Ter ere van de DQTC van 2013, 2014 en 2015 zijn boeken gemaakt over de geschiedenis en ontwikkeling van de ¼ tonners met verhalen van ontwerpers, bouwers en zeilers. PDF exemplaren van beide boeken zijn gratis te downloaden van de pagina MEDIA. Het boek van 2016 is bijna af en wordt ook op deze pagina geplaatst.

Voel je vrij om contact met ons op te nemen!

Bekijk ook onze pagina op Facebook

Agenda 2017

Onderstaande vijf evenementen tellen mee. De punten van maximaal drie evenementen tellen mee voor de eindstand van de DQTC 2017. De competitie wordt verzeild onder ORC handicap.

1. Almere Regatta, 20 - 21 mei @ Muiderzand
2. Blue Water App Regatta = 1/4 Ton Klassenkampioenschap, 16 - 18 juni @ Lelystad
3. Deltaweekend, 23 - 25 juni @ Colijnsplaat

4. Hollandsche Delta 1/4 Ton Regatta, 1 - 2 juli @ Willemstad = GEANNULEERD
5. Pampus Regatta, 9 - 10 september @ Durgerdam

Film Lenco regatta - Dutch Quarter Ton Cup 2014

Tussenstand DQTC 2017

Klik hier voor de tussenstand op de website van de Noordzee Club.

Bekijk hier de einduitslag van de DQTC 2016 

Media

Het nieuwe DQTC regatta book van 2016 staat online, klik hier om het boek te downloaden. Voor het jaarboek van 2015 klik hier.

Voor meer foto's en media klik hier.

Facebook

Nieuws

11 juli
Inmiddels zijn zowel de Blue Water App Regatta als het Deltaweekend verzeild. Beide evenementen werden gewonnen door Ben Hoefsloot en crew op zijn 'Furie'. Knap gezeild mannen! En nu op naar de Pampus Regatta op 9 en 10 september vanuit Durgerdam. Wederom de finale van de DQTC. We hopen op een groot deelnemersveld, er liggen genoeg 1/4 tonners in de regio. De eerste 1/4 tonners hebben zich inmiddels ingeschreven op www.pampusregatta.nl

14 juni
Aanstaand weekend wordt vanuit Lelystad de Blue Water App Regatta verzeild. Er doen (maar...) zes 1/4 tonners mee. De weersvoorspellingen zien er super uit. De bijgewerkte tussenstand van de DQTC is hier zo snel mogelijk na het evenement te vinden.

1 juni
WV Willemstad heeft helaas het besluit moeten nemen de Hollandsche Delta 1/4 Ton Regatta 2017 te annuleren. We hopen dat de 1/4 tonners die van plan waren mee te doen in Willemstad zich nu in gaan schrijven voor het Deltaweekend vanuit Colijnsplaat. Meer info en inschrijven (let op: 1/4 tonners onder ORC inschrijven) op www.deltaweekend.nl

27 mei 
De Almere Regatta 2017 - het eerste evenement dat meetelt voor de DQTC 2017 - is inmiddels verzeild. De familie Kroon was met hun rappe Zeeton 24 'Larissa' oppermachtig. Op naar de Blue Water App Regatta (voormalige Lenco Regatta) vanuit Lelystad, tevens het 1/4 Ton Klassenkampioenschap 2017. 

12 september 
Afgelopen weekend hebben acht 1/4 tonners de Pampus Regatta gezeild. Er voeren ook vijf 1/4 tonners in de SW klasse, die moeten we volgend jaar maar naar de 1/4 tonners trekken... Cees Vos won het evenement met zijn rappe Waarschip 1/4 ton 'houtNsteen' voor de Robber 3E 'Second Wave' van Bart Snel en de Sprinta Sport 'Impulse' van Cock Baas. De einduitslag van de DQTC 2016 wordt zo spoedig mogelijk gepost hier. Op naar de DQTC van 2017!

6 juli 
Helaas gaat de Hollandsche Delta 1/4 Ton Regatta aanstaand weekend niet door vanwege te weinig aanmeldingen. Jammer maar helaas... Op naar de Pampus Regatta in Durgerdam, de finale van de DQTC 2016!

4 juli 
Afgelopen weekend is vanuit Zierikzee het Deltaweekend verzeild. Zes 1/4 tonners hebben op de Oosterschelde een paar spannende wedstrijden gezeild. Cock Baas won met zijn Sprinta Sport 'Impulse' het evenement en pakte de meeste punten voor de DQTC 2016. Volgend weekend vanuit Willemstad de Hollandsche Delta 1/4 Ton Regatta verzeild. Om het voor de organiserende vereniging mogelijk te maken moeten er nog een paar bootjes bij, dus twijfel niet langer en schrijf je in!

De aangepaste tussenstand van de DQTC 2016 verschijnt zo snel mogelijk op www.noordzeeclub.nl

14 juni 
Afgelopen weekend is vanuit Lelystad de Lenco Regatta verzeild, tevens het Ronstan ONK 1/4 Ton 2016. Tien 1/4 tonners hebben gestreden tegen elkaar en tegen de tijdslimiet... Zaterdag zijn met weinig wind drie werdstrijden gezeild, zondag is er - na drie uur dobberen en wachten op wind - niet meer gevaren. Helaas dus geen geldig kampioenschap... Bart Snel won met zijn Robber 3E 1/4 tonner 'Second Wave' het evenement overtuigend met drie paaltjes. De aangepaste tussenstand van de DQTC 2016 verschijnt zo snel mogelijk op www.noordzeeclub.nl

30 mei 
Afgelopen weekend is vanuit Muiderzand de Almere Regatta verzeild, het eerste evenement dat meetelt voor de DQTC 2016. De Zeeton 24 'Larissa' van de familie Kroon won, gevolg door het Waarschip 'houtNsteen' van Cees Vos en het Waarschip 'Spoom' van Leo Loman. Tot over twee weken bij het Ronstan OK 1/4 Ton 2016 dat tijdens de Lenco Regatta vanuit Lelystad wordt verzeild!

10 mei 
De eerste 1/4 tonners hebben zich ingeschreven voor de Almere Regatta, de Lenco Regatta (tevens Ronstan ONK 1/4 Ton 2016) en het Deltaweekend! Het gaat de goede kant op. Houd de website regelmatig in de gaten voor meer info. Wij hebben er zin in!

18 januari
Het format voor de DQTC van 2016 is bijna rond, houd de website goed in de gaten. Wij hebben er zin in!

18 september
De einduitslag van de DQTC 2015 is bekend. Bekijk hem hier >>

16 september
Afgelopen weekend streden 12 jong bejaarde 1/4 tonners om de Pampus regatta, tevens de finale van de DQTC 2015. Na drie spannende korte wedstrijden op zaterdag, een uitstekende BBQ met veel bier en een lange wedstrijd op zondag mocht Cees Vos van het Waarschip 1/4 ton 'houtNsteen' aan het eind van de middag in het clubschip van ZV Het Y de eerste prijs ophalen. Tweede werd de 'Spoom' (Waarschip 1/4 ton) en derde de 'Larissa' (Zeeton 24).

De einduitslag van de DQTC 2015 volgt zo spoedig mogelijk!

29 juni
Afgelopen weekend is vanuit Zierikzee het eerste weekend van de Deltaweek verzeild, een onderdeel van de DQTC 2015. Na één lange en drie korte wedstrijden won de Sprinta 'Furie' van Ben Hoefsloot gevolgd door de Sprinta Sport 'Impuls' van Cock Baas en de Kievit 680 'Try Try Try' van Ton van Maarseveen. De finale van de DQTC 2015 wordt op 12 en 13 september tijdens de Pampus regatta vanuit Durgerdam verzeild. Meer info via info@kwarttonzeilers.nl

8 juni
Afgelopen weekend is tijdens de Lenco regatta het 1/4 ton klassenkampioenschap 2015 verzeild, een onderdeel van de DQTC 2015. Na zeven spannende wedstrijden won de Zeeton 'Larissa' van de familie Kroon, gevolgd door de Robber 3E 'Second Wave' van Bart Snel en de Sprinta 'Furie' van Ben Hoefsloot. Het volgende evenement is de Deltaweek eind juni vanuit Zierikzee. Meer info via info@kwarttonzeilers.nl

27 mei
Afgelopen Pinksterweekend is de Noordzee voor Scheveningen de Delta Lloyd North Sea Regatta verzeild. Vier 1/4 tonners schreven in. ORC 3 en 4 voeren gecombineerd het Nederlands Kampioenschap en de Zeeton 24 'Larissa' van de familie Kroon werd heel knap 3e. De kleinste boot van de vloot, de Kieviet 680 'Try Try Try' van Ton van Maarseveen werd knap 5e. Over twee weken wordt de Lenco regatta verzeild, het 1/4 ton klassenkampioenschap 2015. Inmiddels schreven 14 (!) 1/4 tonners zich in, op naar de 20? Inschrijven kan op www.lenco.eu/regatta

20 april
Afgelopen weekend is op het Haringvliet voor Stellendam de Van Uden Reco Regatta verzeild, het eerste evenement dat meetelt voor de DQTC 2015. Het was waanzinnig mooi zeilweer, maar nog wel vroeg in het jaar. De meeste ¼ tonners staan waarschijnlijk nog hoog en droog op de kant. Er voeren uiteindelijk vier ¼ tonners mee, en uiteindelijk won Ben Hoefsloot met zijn Sprinta ¼ tonner ‘Furie’.

Het eerstvolgende evenement is de North Sea Regatta die van 22 tot en met 25 mei op de Noordzee voor Scheveningen wordt verzeild. Het is op zee, maar daar zijn de ¼ tonners vroeger voor ontworpen! Het zou super zijn om ongeveer tien ¼ tonners aan de start te krijgen. Op zee klinkt misschien heftig, maar de North Sea Regatta is een super evenement om mee te maken en er is genoeg kennis binnen de ¼ ton vloot om er een leerzaam gezellig evenement van te maken. Inmiddels hebben al drie ¼ tonners ingeschreven, wie volgen?

27 maart
Wil je met andere ORC boten mee doen in de DQTC 2015? Wil je na deze wedstrijden misschien een stapje verder? Ga dan voor de nieuwe ORC Declared meetbrief. Het Watersportverbond en de Noordzee Club bieden een ORC meetbrief aan via een ‘eigen verklaring’: de ORC declared meetbrief. Meer info is te vinden op www.clubracer.be/2015/3/26/instappen-orc-vraag-nu-super-simpel-orc-meetbrief-aan

Let op: dit vervangt de ongemeten klasse bij de 1/4 tonners. Na twee jaar puzzelen met handicaps voor 1/4 tonners is dit een eerlijk en helder alternatief!

Je 1/4 tonner officieel laten meten blijft het meest nauwkeurig en voordelig, maar voor eigenaren die daar geen interesse in hebben is owner declared een prima alternatief! 

15 februari
Het nieuwe format 2015 is definitief alsmede de geselecteerde wedstrijden. Op de website hebben we het format online gezet en de kalender is bijgewerkt. We hopen uiteraard iedereen weer te zien tijdens deze spannende evenementen. Dat het wederom een mooie cup mag worden!

12 november
Woensdag 12 november hebben bij het Watersportverbond in Nieuwegein een aantal 1/4 ton eigenaren de DQTC 2014 geëvalueerd, en de plannen voor 2015 besproken. Het was een leuke en interessante bijeenkomst. Een verslag van de bijeenkomst wordt zo spoedig mogelijk op deze site geplaatst. Suggesties voor de DQTC 2015 kunt u nog steeds aan ons doorgeven via info@kwarttonzeilers.nl 

1 november
Zaterdag 1 november heeft Verbondsmeter Leo van Raam in Marina Muiderzand vijf 1/4 tonners door gratis ORC gemeten. Dit in aanloop naar de DQTC 2015. Een leuk kort verslagje staat op de website van de Noordzee Club en is HIER te lezen. 

30 september
Een aantal 1/4 tonners gaat winterwedstrijden varen vanuit Drimmelen. Hebben meer 1/4 tonners zin om mee te doen? Bij vijf deelnemers krijgen de 1/4 tonners een eigen start! De rappe 'Itch' heeft zich net ingeschreven. Wie volgt?
Klik HIER voor mee info.

15 september
Jos Kroon wint met zijn Zeeton 'Larissa' de Pampus Regatta, het vierde en laatste evenement dat meetelt voor de DQTC 2014. Het was een schitterend evenement met fantastisch zeilweer en maar liefst 12 1/4 tonners aan de start. De eindstand van de DQTC 2014 is HIER te vinden.

Tijdens het weekend hebben de deelnemers een exemplaar gekregen van het Dutch Quarter Ton Cup regatta book 2014. De 1/4 tonners die aan een ander evenement van de DQTC 2014 hebben meegedaan, maar niet in Durgerdam aanwezig waren krijgen een exemplaar zo spoedig mogelijk toegestuurd. Een PDF van het boek is HIER te downloaden.

10 juli 2014
Op naar de Pampus Regatta (13-14 september @ Durgerdam). Alle 1/4 tonners die zich voor eind juli hebben ingeschreven op www.pampusregatta.nl krijgen een mooi plekje in het 'Dutch Quarter Ton Cup regatta boek 2014'. Daarmee verzeker je je meteen van een gedrukt exemplaar van het boek, dus wacht niet te lang! Een PDF van het 1/4 ton boek van 2013 is te downloaden van www.kwarttonzeilers.nl (linker kolom op HOME).

Dus 1/4 tonners rond het Marker- en IJssel meer laat je hooooooreeeen!

2 juli 2014
Roel Foolen en crew waren oppermachtig tijdens het derde evenement van de DQTC 2014. Gedurende het eerste weekend van de Deltaweek zeilden ze met hun 'Foolproof' enkel 'paaltjes'.

Bekijk hier de bijgewerkte tussenstand van de Dutch Quarter Ton Cup 2014.

17 juni 2014
Sylvia ter Meulen wint met haar Westerly GK24 'Racykaltrant' de Lenco regatta, het tweede evenement dat dit jaar mee telt voor de DQTC 2014. Tweede werd de 'Spoom' (Waarschip 1/4 ton) van Leo Loman en derde de 'Hebbus' (Waarschip 1/4 ton) van Hans Colenbrander. Uitslagen zijn te vinden op www.lenco.eu/regatta

5 mei 2014
1/4 ton GROEPSMAIL - 05/2014
De nieuwsbrief van mei is nu ook als PDF beschikbaar. Download deze hier.

17 januari 2014
1/4 ton GROEPSMAIL - 01/2014
De nieuwsbrief van januari is nu ook als PDF beschikbaar. Download deze hier of bezoek de pagina actueel.

2 januari 2014
SAMENWERKING NOORDZEE CLUB
We zijn blij mee te kunnen delen dat in samenwerking met de Noordzee Club in 2014 wederom een Dutch Quarter Ton Cup zal worden georganiseerd. In tegenstelling tot 2013 bestaat de Cup dit jaar uit vier evenementen. Op deze pagina staat meer informatie.    

Lees al het 1/4 ton nieuws op de pagina actueel.