Inleiding
Welkom op de website van de Nederlandse ¼ ton zeilers (Dutch ¼ ton fleet). In 2013 is tijdens de Lenco regatta op het IJsselmeer voor Lelystad de eerste Dutch Quarter Ton Cup (DQTC) georganiseerd voor de vele vele jong bejaarde racemonsters die in Nederland liggen. Deze website is opgezet om eigenaren en liefhebbers van 1/4 tonners te informeren en te enthousiasmeren over evenementen en natuurlijk over de weer springlevende klasse.

Ter ere van alle DQTC's tot nu toe zijn boeken gemaakt over de geschiedenis en ontwikkeling van de ¼ tonners met verhalen van ontwerpers, bouwers en zeilers. PDF exemplaren van de vijf boeken zijn gratis te downloaden van de pagina MEDIA. 

Voel je vrij om contact met ons op te nemen!
Bekijk ook onze pagina op Facebook

Sponsoren DQTC 2018!
Deze website, de revival van de 1/4 tonners in Nederland en de Dutch Quarter Ton Cup 2018 worden mede mogelijk gemaakt door:

StarTracking. Dit bedrijf biedt een uitgebreid pakket aan producten voor het opsporen, volgen en beveiligen van uw eigendom. Tevens heeft StarTracking in de afgelopen jaren een aantal voor de watersport zeer interessante instrumenten ontwikkeld, die aangeboden worden in de webshop op www.star-tracking.com

Apollo Sails Benelux. Deze zeilmaker voor cruising- en clubwedstrijdzeilen is ook officieel Banks Sails Nederland. Via Banks Sails is er een schat aan ervaring op het gebied van wedstrijdzeilen. Ooit gedacht aan mooie (mebraan)zeilen voor je 1/4 tonner? Arjan gaat graag het gesprek met je aan en laat graag zien wat er mogelijk is.

Apollo Sails Cruising - www.apollosails.nl
Banks Sails Racing - www.bankssails.nl

Zeilmakerij Köster Sails. Ook deze allround zeilmakerij uit Enkhuizen - met een belangrijke focus op de watersportsector - sponsort de DQTC dit jaar! Al ruim 30 jaar staat Köster Sails bekend om hun buiskappen, bootkappen en achtertenten welke ze met oog voor detail in hoge kwaliteit leveren. De belangrijkste drijfveer is passie voor het vak en passie voor watersport. Ze dragen graag bij aan uw behouden vaart!

Meer info is te vinden op de website www.kostersails.nl

Nieuws

Naast ORC ook weer SW in 2019
De DQTC 2019 wordt verzeild onder zowel ORC als SW. ORC gemeten ¼ tonners varen in dezelfde groep als ongemeten ¼ tonners die onder SW varen. Er worden twee klassementen bijgehouden. De winnaar van het ORC klassement wint uiteindelijk de DQTC overall. Van ongemeten boten is uiteraard geen ORC bekend maar van ORC gemeten boten is wel een SW bekend. Het plan is opgevat om naast een ORC klassement ook een SW klassement bij te houden met alle boten. De winnaar van dit klassement is de beste ongemeten ¼ tonner. Wil je aan een of meerdere evenementen van de DQTC meedoen maar je hebt geen interesse in een ORC meetbrief dan kan je een SW handicap voor je ¼ tonner aanvragen via onderstaande link.

Via DEZE LINK kom je op de speciale ¼ ton SW pagina van Hans Colenbrander en via DEZE LINK kan je een SW-handicap voor je ¼ tonner aanvragen.

1/4 ton bijeenkomst in Naarden
Op vrijdag 30 november hebben maar liefst 18 1/4 ton zeilers in Naarden de DQTC van 2018 geëvalueerd en plannen gemaakt voor DQTC van 2019. Er waren zeilers die in 2018 hebben meegedaan, zeilers die aan een eerdere editie hebben meegedaan en zeilers die nog nooit hebben meegedaan maar in 2019 graag mee willen doen. Er is gesproken over format, keuze van evenementen, handicap, puntentelling, sfeer bij evenementen en vooral over hoe we nieuwe 1/4 ton zeilers enthousiast kunnen krijgen om een keer een weekend mee te doen. De meningen, suggesties en plannen worden zo snel mogelijk verwerkt en zowel hier als op www.kwarttonzeilers.nl gepubliceerd!

Zuiderzee Regatta tevens 1/4 Ton Klassenkampioenschap 2018
Op Na de Zuiderzee Regatta - tevens 1/4 Ton Klassenkampioenschap 2018 - die overigens knap gewonnen werd door de familie Kroon op de Zeeton 'Larissa' kon de eindstand van de DQTC worden berekend. Het was ontzettend spannend en uiteindelijk eindigden de Robber 3E 'Second Wave' van Bart Snel en de 'Larissa' met evenveel punten. Omdat de 'Second Wave' een betere score had gevaren in Lelystad (daar waren de meeste boten en konden de meeste punten worden verdiend) wint die overall de DQTC! Van harte Bart en bemanning, goed gevaren! Klik hier voor de eindstand.

Cool! Zowel Pig & Hen, RĒVO (Menrad Nederland BV), More Marine als On Deck stellen prijzen ter beschikking voor de laatste twee evenementen van de DQTC! Top!

Geslaagde Pampus Regatta verzeild
Afgelopen weekend is in de diepe put voor Muiden de Pampus Regatta verzeild. Op zaterdag werden drie op- en neer banen gezeild en op zondag twee middellange banen. Het was super zeilweer en erg spannend, ieder foutje werd ogenblikkelijk afgestraft. De vloot werd wel een beetje in twee groepen gesplitst. Dit najaar maar eens evalueren, misschien zijn twee groepen zo gek nog niet. Uiteindelijk won Jos Kroon met zijn Zeeton 24 'Larissa' de Pampus Regatta. Tweede werd Bart Snel met zijn Robber 3E 'Second Wave'en derde Hylke Steensma met zijn Extra Paulette 'Black Pearl'. Nu even bijkomen en dan volgend weekend de Zuiderzee Regatta / 1/4 Ton Klassenkampioenschap vanuit Muiden! 

Na de zomervakantie staan de Pampus Regatta (Durgerdam, 8 en 9 september) en de Zuiderzeeregatta = 1/4 ton Klassenkampioenschap (Muiden, 15 en 16 september) op het programma. Aan de ene kant zijn twee opeenvolgende weekeinden een belasting, aan de andere kant misschien juist een goede reden om voor twee mooie evenementen naar het IJmeer te komen. Je boot kan vast wel voor weinig in Durgerdam of Muiden een midweekje logeren, daar ga ik nog achteraan.

De tussenstand van de DQTC verschijnt binnenkort op de site van de Noordzee Club. Het is nog erg spannend en na de Pampus Regatta (vanuit Durgerdam) en het 1/4 Ton Klassenkampioenschap 2018 (vanuit Muiden) in september weten we wie met de eindoverwinning naar huis gaat!