Introductie

De jubileumeditie van de Dutch Quarter Ton Cup (DQTC) is in 2022 verzeild. Uiteindelijk heeft Ben Hoefsloot met zijn Sprinta DS FURIE de knap gewonnen gevolgd door Geert Nell met zijn WHITE SPIRIT en Bart Snel met zijn SECOND WAVE.

Hoewel 2022 een mooi seizoen was zagen we bij de 1/4 tonners helaas kleinere velden bij de wedstrijden. In t0taal zeilden slechts 11 1/4 tonners een of meerdere evenementen van de DQTC. Eind 2022 hebben enthousiaste 1/4 ton zeilers gesproken over het wedstrijdzeilen met 1/4 tonners in Nederland. Conclusie: Om in 2023 meer 1/4 tonners op de wedstrijdbaan te krijgen moet het makkelijker zijn om een keer een weekendje mee te doen. Daarom is het besluit genomen om in 2023 de DQTC onder het laagdrempelige SW te verzeilen.

Om 1) aan de wensen van alle 1/4 tonners te voldoen en 2) meer 1/4 tonners aan de start te krijgen hebben we met de organiserende verenigingen van de DQTC afgesproken dat:
– Alle 1/4 tonners in de ORC4 starten.
– De 1/4 tonners met een ORC certificaat zo voor het ORC4 klassement scoren (en de ORC4 Verbondsbezem als het evenement meetelt).
– Alle 1/4 tonners zo voor een 1/4 Ton klassement onder SW scoren. Die uitslag telt dan ook mee voor de tussen- en eindstand van de DQTC.

Voor goede en nauwkeurige SW’s zijn we in overleg met Hans Colenbrander van Sail Support (die al vanaf 1994 de SW’s berekent). Alle 1/4 tonners die dit jaar een evenement van de DQTC willen varen moeten een eigen SW aanvragen. De link naar het aanvraagformulier volgt zo spoedig mogelijk. Bij onderstaande evenementen zijn dit jaar sowieso punten te verdienen voor de DQTC 2023:

1. Van Uden Reco Stellendam Regatta, 22 – 23 april vanuit Stellendam
2. Y-Torenrace, 6 – 7 mei vanuit Durgerdam
3. Almere Haven Race Weekend, 13 – 14 mei vanuit Almere Haven
4. 1/4 Ton Zomerevenement (kampioenschap & bijeenkomst), 10 – 11 juni vanuit Muiden
5. Deltaweekend, 23 – 25 juni vanuit Colijnsplaat
6. Pampus Regatta, 2 – 3 september vanuit Muiderzand

Het komt best vaak voor dat 1/4 ton zeilers bemanning zoeken voor een evenement. Zin om op te stappen? Of zoek je bemanning voor een evenement? Laat het ons weten via kwarttonzeilers@gmail.com of meld je aan voor de 1/4 Ton WhatsApp groep waarin ook veel kennis en ervaring wordt gedeeld.

Interesse of vragen? Stuur ons een mail via kwarttonzeilers@gmail.com.